Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19

Dieter Durinck

Tijdens mijn residentie in het Frans Masereel Centrum wou ik een kleinschalige CMYK zeefdruk publicatie proberen maken met daarin verschillende soorten bewerkt, gevonden beeldmateriaal zoals uitvergrote analoge fotokopies, stills van VCR opnames, abstracte vormen van verschillende bronnen, digitale beelden…In al deze verschillende soorten beelden interesseert mij niet echt wat er op afgebeeld staat, maar eerder hoe ze allen opgebouwd zijn en hoe bepaalde aspecten veranderen tijdens het verschuiven door verschillende media. Ze onderzoeken allen op een indirecte, formele manier bepaalde inherente eigenschappen van de verschillende media zoals de korrel en de kleur saturatie. Ik wou niet proberen om zeer technisch correcte zeefdrukken te maken, door te snel te werken en de verschillende lagen nooit correct proberen registreren ontstonden veel fouten. Soms voegen die nieuwe, soort schilderkundige elementen toe aan de beelden.

Later maakte ik van sommige van deze beelden grotere versies, meestal geprint in een donker purper dat ergens aan fotokopies doet denken. Sommigen hiervan werden geprint op polypropyleen panelen, een materiaal dat normaal gebruikt wordt voor industriële zeefdruk, meestal om logo’s en namen op te drukken van bouwfirma’s die als reclame op bouwwerven hangen. De lineaire plastieken structuur werkt goed met de korrel van de purperen beelden die ik erop drukte. In deze grotere prints kwamen technische printfouten ook constant voor zoals te weinig of te veel inkt, door verkeerd druk toe te passen. Die maken het proces van het printen zelf zichtbaar binnen het beeld, niet veel verschillend van sommige proces gedreven abstracte schilderkunst…

Algemene residentie
04.11.2013 - 29.11.2013

 

Dieter Durinck 1

Dieter Durinck 2

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen