Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Dennis Van Mol

Dennis Van Mol legt de laatste hand aan een doctoraat over de moeizame doorbraak van expressionisme, kubisme en futurisme in Vlaanderen. Uit dat onderzoek ontwikkelde zich een fascinatie voor de onderbelichte erfenis van deze historische avant-garde aan een aantal jonge schrijvers en kunstenaars die tijdens de woelige jaren 30 in de marge van het culturele veld debuteerden en het maatschappelijke en vormelijke experiment vertaalden naar de woelige context van de Grote Depressie. De gevierde auteur Michel de Ghelderode typeerde hen niet zomaar als 'een verloren generatie'.
Tijdens zijn verblijf in het Frans Masereel Centrum onderzocht Dennis Van Mol dit concept met bijzondere aandacht voor het werk van graficus Jac Boonen.

De affiche, waarvan de keerzijde gevouwen kan worden tot een boekje, haalt een aantal thema's aan die deze verloren generatie begeesterde: het trauma van de Eerste Wereldoorlog, de maatschappelijke onrust tijdens de Grote Depressie en de gruwel van de Tweede Wereldoorlog.

Essay residentie
15.04.2013 - 10.05.2013

 

Dennis Van Mol klein

Affiche-draaiboekje FMC

typo

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen