Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

David Farrar

Tijdens deze zes wekend durende residentie heb ik verder onderzocht wat de mogelijkheden zijn om gevonden voorwerpen te gebruiken binnen een printmaking context. Ik wilde proberen om de voorwerpen te verbranden en ze te reduceren, eerst tot steenkool en dan tot fijne as, door de stukken te malen met een vijzel en stamper. Deze as, of inkt, heb ik gebruikt om een serie prints te maken die overeenkomen met elk specifiek object.
Deze werken verwijzen naar mijn bredere artistieke praktijk aangezien ik geïnteresseerd ben in de relatie tussen vorm en functie. Door de vormen van deze objecten fysiek af te breken, ze te reduceren tot ruwe delen en materialen, kan ik ze herconfigureren binnen een artistieke context zodat ze nieuwe identiteiten aannemen. Ze worden verhoffen van gebruiksvoorwerpen op de vloer naar kunstwerken aan de muur. Ik hoop dat de toeschouwer door deze transformatie de vormen en materialen vanuit een ander perspectief zal bekijken.
Ik ben ook geïnteresseerd in representatie en authenticiteit, wanneer een ding het uiterlijk aanneemt van iets anders. Dit wordt duidelijk in de prints die ik hier gemaakt heb, die dezelfde tonale waarden en delicate aard hebben die normaal gezien met steenkool tekeningen geassocieerd worden.

Algemene residentie
06.01.2014 - 14.02.2014

 

David Farrar - plantstand

David Farrar - box

David Farrar - cabinet

David Farrar - footstool

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen