Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Conny Kuilboer

Bij mijn werkperiode in het Frans Masereel Centrum heb ik me 6 weken toegelegd op het zeefdrukken. Het is een druktechniek die ik lang geleden wel eens toepaste maar graag weer wilde oppakken en onderzoeken. Ik heb vooral veel geëxperimenteerd met rasters, de transparantie van de inkten en het mengen van kleuren. Door vormen uit papier te scheuren en te belichten op een zeef, maar ook door direct met potlood te kleuren op de zeef met inktense potloden die water oplosbaar zijn, om die vervolgens met transparante inkt weer af te drukken op het papier. 

Een paar reeksen uitgelicht:

A girl doesn’t travel light / serie zeefdrukken van afbeeldingen van verzamelde objecten. Deze titel slaat geheel op mij. Al mijn hele leven verzamel ik spullen die ik inspirerend vind en die me vervolgens dierbaar worden en ik niet meer kan loslaten: speelgoed, oude foto’s, camera’s, rariteiten en wonderlijke objecten. Maar dierbaarheid kan zwaarte krijgen. Wat betekent dierbaar nog als je het wegstopt in een doos en het opgestapeld laat wachten op een weerzien? Dan gaan de koesteringen wringen. Een deel van mijn verzameling heb ik vastgelegd op de lichtgevoelige plaat en uitgewerkt tot zeefdrukken in het Frans Masereel Centrum. Laag voor laag, kleur over kleur zijn de objecten ontleed en opgebouwd op het platte vlak. Ontsnapt uit de doos.  

Characters / The World Needs A Narrative In deze serie zeefdrukken heb ik onderzocht hoe het karakter van de typografie op gaat in de gelaagdheid van de kleuren. De letters heb ik in transparante inkten over elkaar gedrukt, steeds beginnend met de laatste letter van het woord. Hoewel de woorden moeilijk te lezen zijn wordt de relatie op de manier hoe de letters zich tot elkaar verhouden duidelijker. Vooral in de herhaling van vormen en lijnen.

Algemene residentie
28.06.2013 - 02.08.2013

 

Conny Kuilboer - 01the

Conny Kuilboer - 02world

Conny Kuilboer - 03needs

Conny Kuilboer - 05narrative

Conny Kuilboer - 06theworldneedsanarrative

Conny Kuilboer - knikkerbaan

Conny Kuilboer - boompjes

Conny Kuilboer - lineaal

Conny Kuilboer - viewmaster

Conny Kuilboer - wolletje

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen