Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Claudia Regueiro Puigdevall

Claudia Regueiro, Barcelona 1994. Momenteel in Londen gevestigd.

 

Het project dat ik realiseerde tijdens mijn residentie draaide voornamelijk rond lithografie en was gebaseerd op druktechnieken zoals herhalingen en vermenigvuldiging. Het begon als een substitutie, niet enkel door een gebrek aan stabiele resultaten, maar ook door mijn interesse om nieuwe media aan te leren en te onderzoeken. Ik wou van het proces een speculatietool en productief idee maken, en dat werd de drijfveer voor de productie van materiaal dat werd herwerkt, hergebruikt en opnieuw gerangschikt. Een proces van onderzoek naar en kennis van het medium, geleid door breuken, fouten en variaties in de verkenning, met aandacht voor de keuze om achterstevoren te werken, met een vrij gebruik van materialen en technologieën. Het drukmedium op zijn kop zetten - subversie als methode - zonder daarom bepaalde concepten die een constante vormden in vorige werken op te geven, zoals het idee van tijd als een register.

Een van mijn doelstellingen tijdens mijn residentie was te zien hoe afbeeldingen worden gewijzigd in al hun verschillende toestanden, om veranderingen en constante bewegingen op te merken. Het onderzoek naar het drukmedium werd de primaire drijfveer en werd aldus het project, een onderzoek van de materialen en procedures, de verandering van de aard van sommige technieken, de wijziging van hun herkomst en subversie van het medium om nieuwe grafische resultaten te berieken, en zo een kloof te creëren tussen toeval en voorbedachte bewegingen.

 

Algemene residentie
20.02.2017 - 31.03.2017

 

Claudia Regueiro

Claudia Regueiro

Claudia Regueiro

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen