Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Claire Gauzente

Het werk in de periode 2013-2015 draaide rond innerlijke transformaties en metamorfoses (van lichaam en geest) en spitste zich voornamelijk toe op rijping, matrijzen en vruchtbaarheid. Drukken leek een bijzonder geschikt artistiek middel aangezien het een rijpingsproces nabootst en iets tot leven brengt via een reeks processen en stappen waarbij een matrijs en tijd essentieel zijn. De combinatie van verschillende hulpmiddelen, waarbij soms lichamelijke, soms meer intellectuele, conceptuele (informatie verzamelen, proza schrijven, recreaties, ...) kenmerken betrokken zijn, leidt tot afbeeldingen die evolueren. Het artistieke werk kan ook worden gekoppeld aan mijn achtergrond als sociale wetenschapper met interesse in de studie van subjectiviteit en de waarde van hedendaagse afdrukken.

Mijn verblijf in het Frans Masereel centrum draaide rond de analyse en het schrijven van een onderzoeksessay over de ‘waarde’ van hedendaagse afdrukken op basis van interviews op het terrein en een conceptueel kader dat ik heb afgeleid van de economische sociologie. Dit ging gepaard met experimentele drukactiviteiten waarbij ‘dezelfde’ afbeeldingen met verschillende technieken werden gerealiseerd (lithografie, digitaal drukken, lasersnijden, ...) – een praktische manier om de waarde van afdrukken te onderzoeken.

Academische blog

Artistieke blog

Algemene residentie
19.10.2015 - 13.11.2015

 

Raccordable matrix

Corpus luteum S

Corpus luteum SIP

cell 2015

Corpus luteum moglichkeit

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen