Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Byrthe Lemmens

Tijdens mijn residentie op het Frans Masereel Centrum heb ik vooral 'de achtergrond' onderzocht.
Ik heb mijn verblijf opgedeeld met experimenten. Experimenten met materiaal, kleuren en vooral transparanten. Tijdens mijn tweede week heb ik de tijd genomen om pinhole cameras te bouwen. De meeste beelden zijn gemaakt op of rond het Frans Masereel Centrum.
Voor de experimenten heb ik op een formaat van 11 x 16 cm gewerkt, om zo veel mogelijk verschillende resultaten op één vel te krijgen. De meest relevante prints van dat formaat heb ik in een boekje gebonden als referentie voor latere projecten.
Van de wazige foto's die ik met de pinhole camera maakte, selecteerde ik 6 knipsels waarmee ik in de uiteindelijke serie gewerkt heb. Ik drukte de knipsels over elkaar af met transparante monochrome inkten. In deze serie wilde ik een beeld creëren waar voor-en achtergrond samen één beeld worden. Een beeld dat verwijst naar wat je ziet als je je eigen reflectie ziet in een raam. Het is opgebouwd uit een portret, een gordijn, een lichtschijnsel en de achtergrond van de eigenlijke reflectie.

Algemene residentie
21.04.2014 - 23.05.2014

 

image001

image002-(1)

image003

image005

image004

FMC_06

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen