Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Britt Kootstra

"Mijn werk vertrekt soms van de vroege filmgeschiedenis, toen film op de eerste plaats een eerbetoon en een viering van het medium zelf was. Het maakt gebruik van het feit dat film zowel een concreet medium van kleur, licht en klank is als een illusoir vehikel voor ontastbare concepten. Ik gebruik het analoge filmmedium voor filminstallaties, kortfilms en live cinema performances. Mijn werk nodigt de toeschouwer uit om een ruimte te betreden van een abder dat uiterlijk en innerlijk met elkaar verbindt. Waar patronen opnieuw worden geïnterpreteerd om een verband te scheppen tussen het werkelijke en het verbeelde, conventionele waarheid en subjectieve ervaring, structuur en macht. Er lijkt vandaag maar weinig ruimte te bestaan voor de verschijning van het andere – een situatie, een routine, een persoon die anders is, een ruimte voor wie nergens in past. Ik wil een derde ruimte openen, waar zowel het ene als het andere een bestaansreden hebben, waar contact en dialoog ontstaan.

Mijn algemene werkmethode kan worden gedefinieerd door deze experimentele benadering van narratief en niet-narratief filmen en van verschillende representatiemodi. Ze herstructureert onze ervaringen. Mijn filminstallaties en mijn kortfilms plaatsen de lichamelijkheid van het medium en de vluchtigheid van het concept in een equivalentie tegenover elkaar. Het onthullen en het ontrafelen van het organisme is het resultaat van een onderzoek naar de perceptie van analoge film en het oppervlak van het beeld. Bij mijn residentie in het Frans Masereel Centrum wil ik het filmarchief als vertrekpunt voor nieuw werk gebruiken.

Mijn werkmethode is een vertaling van de oorspronkelijke beelden, zodat ze de basis van een nieuwe creatie worden. Uit het gebruik van bestaande films, die worden gedecodeerd en gereconstrueerd, ontstaat een nieuwe compositie. Films die wegwerpartikelen werden en die niemand meer wou, worden weer een grondstof. Het wordt steeds moeilijker om onbewerkt filmmateriaal te vinden, aangezien de grote fabrikanten meer en meer soorten en formaten films uit de handel nemen. Dit project gebruikt de geleidelijke verdwijning van het medium analoge film als een mogelijkheid om opnames van tientallen jaren te interpreteren. 35 mm polyesterafdrukken van films worden gedeconstrueerd. De frames worden door afdrukken en bleken getransformeerd. De gemanipuleerde filmstroken worden in een nieuwe kortfilm gemonteerd."

Algemene residentie
07.11.2016 - 09.12.2016

 

Northern lights

Tracing places

Great cormorant

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen