Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Bettie Boersma

Met een achtergrond in de mode en een master in textielontwerp, bestempelt Bettie Boersma zichzelf als textieldesigner en prenten- en beeldenmaakster. Ze combineert een grafische met een meer tactiele benadering op textiel in collages, met een sterke voorkeur voor technieken als zeefdruk en risografie.

Vandaag focust ze meer op de concrete daad van de productie van het werk en zijn methodes, in een continue herbewerking met verschillende technieken van eenzelfde beeld of idee. Zo ontstaat een soort van vrijheid binnen vaste regels, altijd op zoek naar het onbedoelde, het onvoorziene of het onverwachte (waarmee wordt gewerkt en waarop wordt gereageerd).

Als laureate van de Frans Masereel-prijs kon Bettie Boersma drie korte maar mooie weken in het Centrum werken en nieuwe mogelijkheden van haar aanpak verkennen. Samen met grafisch designer Jore Dierckx, die ook beelden maakt en haar tijdens deze weken assisteerde, onderzocht ze de mogelijkheden van het fotografische beeld, vooral op oppervlakte- en ruimtelijke materie. De herbewerking leidde tot een gecondenseerde grote zeefdruk op papier en meerdere reeksen riso's, in een onderzoek naar de spanning tussen het abstracte en het organische.

Algemene residentie
28.11.2016 - 16.12.2016

 

Screenprint outdoor

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen