Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Asuka Ohsawa

Verhalen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van Asuka Ohsawa. Haar ouders vonden het heel belangrijk dat ze als klein kind leerde lezen en moedigden dit sterk aan. Thuis waren boeken in overvloed aanwezig. Kind zijn in Japan betekent onvermijdelijk ook opgroeien omringd door manga en anime. De vaardigheden verwerven om verhalen in visuele taal om te zetten, was dan ook haar hele jeugd lang een van haar grootste ambities. Deze ervaringen in haar kinder- en jeugdjaren zetten een blijvende stempel op haar huidige creatieve proces. Ze vindt het nog altijd heerlijk om zelfbedachte verhalen te vertalen in tekeningen, afdrukken en andere visuele media.
Haar verhalen lijken vaak een collectie van individuele vignetten, versmolten in diverse contextuele kaders. Asuka gebruikt vaak het formaat van de Japanse emaki (met de hand vastgehouden boekrollen) en verbindt individuele tekeningen in een ononderbroken, panoramisch zicht. Soms maakt ze installaties als omgeving waarin individuele tekeningen als een samenhangend werk te lezen zijn. Sinds kort is ze ook geïnteresseerd in boeken als fysiek kader om schijnbaar losstaande beelden in een samenhangende, narratieve vorm te schikken en te organiseren. De beelden zijn gewoonlijk suggestief, eerder dan specifiek. De toeschouwers worden uitgenodigd hun eigen verhaal op te bouwen naarmate ze zich door de verzameling van beelden bewegen en deze onderling met elkaar in verband proberen te brengen.

Algemene residentie
02.04.2012 - 27.04.2012

 

book_1_06

book_2_10

book_1_07

book_1_04

book_2_07

book_1_11

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen