Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Anne-Mie Van Kerckhoven

Anne-Mie Van Kerckhoven's (AMVK) oeuvre is multimediaal, filosofisch, postfeministisch, subversief, bezwerend. Ze experimenteerde doorheen de jaren met de meest uiteenlopende (digitale) media - van de fotokopieermachine in de seventies tot photoshop vanaf de nillies, van videowerk tot schilderijen op plexiglas. De tentoonstelling DOCU-PRESS biedt een keuze uit AMVK’s gedrukte werk, van de jaren ‘70 tot werken die enkele weken geleden gemaakt zijn.

Tijdens haar residentie in januari dit jaar maakte Anne-Mie Van Kerckhoven een reeks zeefdrukken met de titel ‘Verborgen Lagen’. Het was de fascinatie voor het maakproces van die ene vergeten Vlaamse traditie, de tapijtkunst, die AMVK inspireerde bij de aanvang van haar residentie. Naar analogie met de aloude weeftechniek onderzocht Anne-Mie Van Kerckhoven hoe ze de technische componenten van een gedrukt beeld kon ontrafelen. Zo ontstaat er aandacht voor de menselijke fouten, de onregelmatigheden die tijdens de arbeid van het drukken ontstaan. De afwijkende kopieën leggen een onverwachte mildheid van de mechanische procedure bloot.

 

Algemene residentie
06.01.2014 - 31.01.2014

 

Anne-Mie Van Kerckhoven - Verborgen Lagen (1951 - 2014)

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen