Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Anne Huijnen

OUT OF SHAPE

Sinds zijn oprichting in 2011 heeft Polly's Picture Show (NL) verscheidene projecten verwezenlijkt in de hedendaagse fotografie, van tentoonstellingen tot installaties en publicaties. Polly's Picture Show vertrekt van de fotografie, maar dat betekent niet noodzakelijk dat alle projecten tot alleen maar foto's leiden. Polly's Picture Show wil de grenzen van het fotomedium verkennen.

Tijdens een residentie van 5 weken in het Frans Masereel Centrum bracht Polly's Picture Show de publicatie 'Out of Shape' tot stand. Out of Shape focust op het werk van 9 kunstenaars die allemaal de aandacht vestigen op het belang van de gedaante en de vorm. Elke kunstenaar heeft één afbeelding van een werk aan het project bijgedragen. Vervolgens zocht Polly's Picture Show de juiste druktechniek (bijvoorbeeld zeefdruk of litho), de kleur, het formaat en het papier om het werk in een oplage van 50 exemplaren te reproduceren. Polly's Picture Show wou de 9 werken zodanig combineren dat de eigenheid en individualiteit van elke creatie tot hun recht zouden komen. De publicatie moest meer zijn dan een tentoonstellingscatalogus, ze moest een kunstwerk op zich worden. Zo heeft ze haar definitieve vorm gekregen: een tentoonstelling in de vorm van een doos. Net als Duchamps Boîte-en-valise leiden alle werken hun eigen bestaan in een doos/publicatie en vormen ze samen het concept van een tentoonstelling waarin ze met elkaar in dialoog treden.

Vormelijk beschouwd worden de in Out of Shape gepresenteerde werken door hun kleuren, vormen en texturen met elkaar verbonden. Er zijn massieve driehoeken en vierkanten, veranderende omtrekken en silhouetten, eigenaardige figuren en vormen.  Vormen van verwachtingen, of de vorm die van ons wordt verwacht. Grillig verbogen, verdraaid, bedekt en onthuld. In vorm of uit vorm.

Alle werken werden door Polly's Picture Show in het Frans Masereel Centrum gedrukt en geherinterpreteerd.

De negen deelnemende kunstenaars zijn:
Lotte Reimann
Ruth van Beek
Fleur van Dodewaard
Hanne Lillee
Samara Scott
Suzanne Posthumus
Anna de Jong
Isabelle Wenzel

Algemene residentie
06.10.2014 - 07.11.2014

 

Logo Polly's Picture Show

IMG_0007

IMG_0080

IMG_0094

IMG_0085

IMG_0138

IMG_0027

IMG_0025

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen