Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Andrea Galiazzo

De afgelopen jaren woonde en werkte Andrea Galiazzo ( Padua,  1983 ) in Brussel en Oslo, waar hij geïntresseerd raakte in het fenomeen van de kunstdiefstallen.

Hoewel ze ontegensprekelijk een verlies vormen voor het culturele erfgoed, komen kunstdiefstallen regelmatig aan bod in het nieuws of misdaadromans en vormen ze dus ook een deel van datzelfde culturele erfgoed. Het is een onherstelbaar verlies maar tegelijk een verrijkende ervaring die gunstige omstandigheden creëert voor de emancipatie van de getroffen kunstwerken, om los te komen van hun eenvormige, onveranderlijke materiële bestaan; dat leidt tot processen van approppriatie, vermenigvuldiging en circulatie. Tijdens zijn residentie in het FMC produceerde de kunstenaar de reeks In Broad Daylight, die bestaat uit 26 reproducties van gestolen kunstwerken - verkregen via nieuwsberichten - die hij vervolgens heeft uitvergroot tot de originele afmetingen en afgedrukt via de zeefdruktechniek. Daarna stelde hij voor een kopie te schenken aan de respectieve musea die het slachtoffer waren van de diefstallen, als symbolische compensatie voor het verlies.

 

 

Algemene residentie
03.08.2015 - 11.09.2015

 

Vase with Viscaria (In Broad Daylight), 65 x 54 cm, 2015

Man of Sickly Complexion Listening to the Sound of the Sea (In Broad Daylight), 23,5 x 34,5 cm, 2015

Harlequin's Head (In Broad Daylight), 38 x 29 cm, 2015

Chez Tortoni (In Broad Daylight), 26 x 34 cm, 2015

Charing Cross Bridge, London (In Broad Daylight), 31 x 48,5 cm, 2015

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen