Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Andrea Wilkinson

ANDREA WILKINSON

Reeds 10 jaar ben ik lector in Grafisch Ontwerp. Eerst in Nieuw-Zeeland gedurende 6 jaar als Senior Lecturer, Graphic Design Coördinator bij de Waikato Institute of Technology en sinds 2010, docent en onderzoeker aan de MAD-faculty (KHLim / PHL ) in Hasselt en Genk, België. Als ontwerper, kunstenaar, docent en schrijver, werk ik met verschillende disciplines en media. Belangrijk is het gebruik van design als werkwoord (de handeling van het ontwerpen) in plaats van slechts als een zelfstandig naamwoord (het eindresultaat). Oorspronkelijk ben ik opgeleid in print-based grafisch ontwerp en lay-out, maar een ruimere interpretatie van “ontwerp” laat me toe om zowel individueel als gezamenlijk te werken aan  uiteenlopende onderwerpen zoals identiteit en verlies en het ontwerpen voor dementie-patiënten in vele (nieuwe) media.

Voor de Frans Masereel schrijvers-residentie, ontwikkelde ik een project: KeepDelete. Gebaseerd op een typografie opdracht voor mijn studenten, verkent KeepDelete tekstberichten als typografische artefacten. Voor KeepDelete nodigde ik internationale ontwerpers uit om artefacten te maken van berichten die  'bijgehouden willen worden ". Deze werden gemaakt ofwel van de eigen digitale berichten (bv SMSen) van de ontwerpers of van tekstberichten van vrienden of familie die om welke reden ook belangrijk zijn. Leerkrachten Grafisch Ontwerp werden ook uitgenodigd om dit concept te gebruiken als een opdracht in hun curriculum.

Dit resulteerde in een boek waarin ook leerkrachten Grafisch Ontwerp werden uitgenodigd om essays / reflecties in te dienen en te kijken naar de rol van (grafisch) ontwerp in relatie tot de hedendaagse communicatiemiddelen, design als een methode voor het produceren van artefacten, de relatie tussen digitale communicatie en typografische vorm, enz.

Naast de  residentie in het Frans Masereel centrum, was KeepDelete ook te zien in de stad Bilzen's Manifesta parallel evenement, Tesi Samanunga. Hierin werden de inwonders van Bilzen  uitgenodigd om berichten of tekstfragmenten aan een team van ontwerpers  te geven. Zij genereerden dan op basis van de teksten typografische artefacten / kunstwerken voor hen.

Het boek en begeleidende website zal worden gelanceerd in Kasterlee in het begin van november is beschikbaar voor aankoop bij online winkels.?


www.keepdelete.be

www.andreawilkinson.com

Algemene residentie
04.07.2012 - 27.07.2012

 

Back1_JBernstein-sm

gowans_print_table-sm

agrekippenhan_sm

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen