Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Amélie Bouvier

"Rond 1550 maakte Melchior Lorck de tekening “Een schildpad die uitkijkt over een stad.” Het surrealistische werk toont een enorme schildpad die in de lucht zweeft. Lorck drukte er het menselijke verlangen mee uit om in de hemel te wonen en van bovenaf op de wereld neer te kijken.  Vandaag kunnen we die schildpad zien als het prototype voor een drone of satelliet: een zwevende voyeur.
Mijn praktijk laat een fascinatie zien voor de productie van beelden vanuit de lucht en vanuit de ruimte en de impact daarvan op perceptie, macht en speculatieve vooruitgang. Lucht- en ruimteonderzoek vormen een prachtig instrument voor kennisverwerving, maar ze laten ook zien hoe snel we de grenzen binnen onze samenleving kunnen kwijtraken.

Mijn werk begint vaak met onderzoek. Daarbij gebruik ik wetenschappelijke archieven, militaire diagrammen of  zogenaamd 'gemengd nieuws'. Ik volg de evolutie van een bepaalde representatie in een specifieke context en ga op zoek naar de grenzen tussen werkelijke en ingebeelde percepties. Ik transformeer beelden, details van gebeurtenissen en overblijfselen van menselijke activiteiten om nieuwe perspectieven te bieden op de identiteit en inrichting van een specifieke plaats en tijd. Die transformatie verloopt via diverse media en talen, waaronder tekeningen, sculpturen, bewegende beelden en installaties."

Mini Bio:
Amélie Bouvier (Parijs, °1982) woont en werkt in Brussel en Lissabon. Ze deed verschillende internationale solotentoonstellingen: Harlan Levey Projects, Brussel - Museo Patio Herreriano, Valladolid, Spanje - Eternal Network Gallery, Tours, Frankrijk - Carpe Diem, Arte e Pesquisa, Lissabon, Portugal... alsook groepstentoonstellingen zoals Plataforma Revolver, Lissabon, Portugal - Sabrina Amrani Gallery, Madrid, Spanje - Verbeke Foundation, België - Museu da Cidade, Lissabon, Portugal... Haar werk was te zien tijdens de 16e Biennale de Cerveira en tijdens de 6e Biennale de São Tomé e Principe. Ze werd geselecteerd voor de Iselp prijs “Hors d’Oeuvre” in Brussel, was 'Beste Opkomende Kunstenaar' bij Just Mad in Madrid, alsook finaliste voor de CIC’Art Prijs.

www.ameliebouvier.com

Algemene residentie
06.03.2017 - 31.03.2017

 

Surviving Long dark night of new moons #2 silkscreen on paper 100x70cm 2017

Assessing the Risk detail silkscreen on paper 70x100cm 2017

Small Accidents #4 ink on paper 42x29cm 2015

Surviving Long dark night of new moons #1 silkscreen on paper 100x70cm 2017

Assessing the risk silkscreen on paper 70x100cm 2017

Movements and Disruptions #2 Indian ink on canvas and steel 130x52cm (folded) 2017

Sidwise Glance wall collage and Set of drawings viw at harlan levey projets 2014

Hair of Comets Have Finally Found their Roots

Comtemplative State n2 Collage and paper sculptures 2014

It Comes Down to Seeing a Point in the Sky detail silkscreen on paper 100x70cm 2017 copie

It Comes Down to Seeing a Point in the Sky silkscreen on paper 100x70cm 2017

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen