Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Alison Dell

Alison Dell, Ph.D.
Frans Masereel Centrum, Ars Moriendi 2017

Alison Dell is een wetenschapper en kunstenaar die de structuren en patronen onderzoekt die inherent zijn aan biologische systemen, evenals de productie van betekenis in wetenschappelijke beelden. Dell behaalde in 2013 haar doctoraat aan de University of Pennsylvania na eerder predoctoraal onderzoek te hebben verricht aan de Columbia University. In haar doctorale en predoctorale werk onderzocht ze de celsignalen van ontwikkelende neuronen. Als assistent-professor biologie aan de St. Francis University focust ze haar onderzoek op de neurale ontwikkeling bij blootstelling aan kleine hoeveelheden veel in het milieu voorkomende polluenten. Dell is medeoprichter van Art in the Lab, een lopend project dat wetenschappers en kunstenaars bijeenbrengt voor evenementen waarbij tekenen en laboratoriumwerk met elkaar worden gecombineerd.

“De oude attitude waarbij de dood zowel nabij als vertrouwd was en niet bijzonder veel vrees of ontzag inboezemde, staat in groot contrast met onze houding: de dood is voor ons zo vreeswekkend dat we zijn naam niet durven uitspreken. Daarom noem ik die benaderbare vorm van de dood de 'getemde dood'. Daarmee bedoel ik niet dat de dood ooit wild was en dat nu niet meer is. Ik bedoel het tegenovergestelde: vandaag is de dood wild geworden.” –Philippe Aries (1973)

"De stageresidentie Ars Moriendi vloeide voort uit mijn praktijk als wetenschapper-kunstenaar en uit mijn al zeer lang bestaande belangstelling voor prenten. Het project is geïnspireerd op een van de eerste Europese houtsnedenboeken, Ars Moriendi. Dat boek was tussen 1450 en 1800 zeer populair. De werken zijn afkomstig uit Noord-Europa tijdens de periode na de pest. Ze dienden als leidraad voor leken in het omgaan met de beproevingen en verzoekingen van de stervenden. Tijdens mijn residentie onderzocht ik de geschiedenis van de prenten in Ars Moriendi. Tegelijk maakte ik zelf prenten in verband met de dood en het sterven, gebruikmakend van de traditionele technieken die ook de basis vormen voor de originele werken. Daarnaast werkte ik met meer hedendaagse technieken, zoals de RISO-druktechniek."

Essay residentie
24.07.2017 - 18.08.2017

 

detail_Alison Dell

Signal/Noise 1/5 (Woodblock, Produced at Prints of Darkness NYC 2016)

Pacemakers 1/3 (State 2, Stone Lithograph Produced at FMC 2017)

Ars Moriendi Alzheimers 1/2 (Risograph, Produced at FMC 2017)

Ars Moriendi Pink and Gold 1/5 (Risograph, Produced at FMC 2017 based on lithograph produced at FMC in 2014)

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen