Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Alexander Saenen

Het beeld Exit Only heeft net zoals de rest van mijn werken zijn oorsprong in een persoonlijk aspect uit mijn leven.

In het beeld is te zien hoe mensen via de nooduitgang een vliegtuig verlaten. Door het beeld op te blazen komt deze noodsituatie meer dreigend naar voor, het krijgt een onderzoekend karakter dat in lijkt te zoomen op een noodsituatie. Hiermee probeer ik op zekere hoogte in te spelen op de wijdverspreide vliegangst die veel mensen bezighoudt.

Toch is er in het beeld ook iets te zien dat heel deze noodsituatie/angst tegenspreekt. heel het gebeuren speelt zich namelijk af in de veilige omgeving van een hangaar, het gaat dus duidelijk om een oefening voor een worst-case scenario. Deze dubbelzinnigheid, enerzijds het gevaar/ de angst anderzijds de veilige omgeving waarin het geheel zich afspeelt is eigen aan een irreële angst ( zoals vliegangst). De angst/ paniek manifesteert zich ondanks dat er geen reden toe is gezien men zich in een veilige omgeving bevindt waar er werkelijk gevaar dreigt.

Algemene residentie
11.08.2014 - 05.09.2014

 

SA_FRANS_MASEREEL_EXITONLY_2014_66-1

SA_FRANS_MASEREEL_EXITONLY_2014_58-11

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen