Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Print Lab

Diepdruk

diepdruk

Diepdruk is gegroeid uit de technieken die metaalbewerkers gebruikten om hun voorwerpen te versieren. Voorbeelden hiervan gaan terug tot de 6e eeuw v.C. bij de Etrusken. Het gebruik van deze technieken om een drukvorm te maken dateert echter pas vanaf de 15e eeuw omdat dan pas het drukken in trek geraakt door de uitvinding van een goedkope drager, het papier. Deze evolutie was meteen het startsein van een zoektocht naar verfijning (door kwaliteit- en kwantiteitsverhoging) van de beeldreproductie.

Bij diepdruk wordt de afdruk verkregen met behulp van een drukvorm (meestal in koper of zink) waarin het beeld verdiept is aangebracht. Om het verdiepte beeld in de plaat aan te brengen worden twee verschillende methodes gebruikt.
De directe methode waarbij het metaal op mechanische wijze wordt verwijderd door krassen, steken, slaan (gravure),… en de indirecte methode waarbij de diepdrukvormen tot stand komen door de plaat chemisch aan te tasten (ets). Op een gladde metalen plaat wordt een zuurbestendige gronding aangebracht. In die gronding worden met een naald lijnen getekend. Dan wordt de plaat in een zuurbad gelegd. De lijnen worden door het zuur uitgebeten en daardoor wordt het beeld in de plaat geëtst.
Het afdrukken van een verdiepte plaat vergt een drukpers die veel druk kan zetten. De bedoeling is namelijk dat de verdiepte lijnen op het papier verschijnen. De drukinkt wordt in de verdiepte delen gebracht en het oppervlak inktvrij gemaakt. Als het papier (dat op voorhand vochtig gemaakt werd) daarna met grote kracht tegen de drukvorm wordt geperst zal het in aanraking komen met de inkt in de verdiepte delen en kan het de inkt daaruit opnemen en meetrekken, zodat een afdruk op het papier ontstaat.

Reacties

diepdruk
IMG_6890
ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen