Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed

ATELIER

INTRO
ATELIERS
VERBLIJVEN
MATERIAALLIJST
DUURZAAMHEID

 

INTRO
Bekijk onze introclip: wat betekent een verblijf in Frans Masereel Centrum?De focus van Frans Masereel Centrum ligt vooral op creatie en experiment in het atelier, of op het onderzoek naar de positie van grafiek in relatie tot andere beeldende kunsten. De kunstenaar wordt uitgedaagd om de druktechnieken kritisch te bevragen en in relatie te plaatsen tot het eigen artistieke oeuvre. Het is een concreet onderzoek naar de meerwaarde van grafiek voor het artistieke proces alsook naar de mogelijkheden die nieuwe druktoepassingen bieden om inhoudelijke en thematische vragen te vertalen.

ATELIERS
Het Centrum beschikt over een zestal ateliers in het hoofdgebouw:
-diepdruk
-hoogdruk
-vlakdruk
-zeefdruk
-typoatelier (met houten en loden zetwerk)
-digitaal atelier (scanners en printers ter voorbereiding van de verschillende fotografische procedés, risograaf, laser cutter).

Het Centrum biedt ook een donkere kamer aan om de fotografische druktechnieken (zeefdruk en fotogravure) te realiseren. Alle ateliers beschikken over de nodige ventilatie. Het atelier is uitgerust met alle nutsvoorzieningen en materialen om je werkperiode zo efficiënt en professioneel mogelijk te ondersteunen.
De werking van Frans Masereel Centrum is erop gericht om de residenten zo zelfstandig mogelijk in het atelier te laten werken. Uiteraard is er een atelierverantwoordelijke, een meesterdrukker die indien nodig de verschillende procedés met je kan doornemen en advies kan verstrekken. Sommige machines, zoals de offset proefpers, de hydraulische litho handpers, de pneumatische parallel zeefdrukpers, de elektrische snijmachine en de machines in het digitaal atelier hebben zeker een introductie nodig. De handleidingen van de persen en korte sheets over de verschillende drukprocedés zijn verzameld in handige mappen die in de ateliers te vinden zijn. De informatie is in het Engels.

Frans Masereel Centrum wil ook de grafische expertise die het door de jaren heen heeft opgebouwd voor iedereen beschikbaar maken. Op onze website introduceert PRINT LAB je op een eenvoudige manier in de basistechnieken van diepdruk, zeefdruk, hoogdruk en lithografie. Ook voor de meer ervaren kunstenaar bevat Print Lab interessante info over experimenten, vernieuwende technieken enz. Wie zijn onderzoek graag wil delen, is meer dan welkom om handouts of video's te delen op dit platform.

VERBLIJVEN
Het Centrum heeft 9 kunstenaarsverblijven. Bij residentie krijg je één van de negen huisjes toegewezen. Je huisje is voorzien van een volledig ingerichte keuken, een badkamer, een zithoek, een werktafel en twee slaapkamers. De slaapkamers zijn elk voorzien van twee bedden, wat de mogelijkheid biedt om je partner, gezinsleden, assistenten of vrienden te laten logeren.
Verder is elk huisje voorzien van draadloos internet en een klokradio. De keuken is uitgerust met een microgolfoven, elektrisch fornuis, ijskast, koffiezet, enz. Voor 5€ per persoon kan je een lakenpakket huren met lakens en handdoeken. Het gemeenschappelijke waslokaal is voorzien van een wasmachine en wasproducten.
Huisdieren zijn niet toegelaten.

MATERIAALLIJST
De drukpersen, proefpapier, basisinkten en andere essentiële zaken zijn gratis beschikbaar in de ateliers. We vragen wel een kleine bijdrage voor o.a. printpapier, transparanten en het gebruik van digitale uitrusting. Check zeker de materiaallijst via de downloadlink onderaan deze pagina. Als je wil werken met materialen die niet op deze lijst staan, dan kan je deze zelf meenemen, laten nazenden of ter plekke bestellen (op eigen kosten). 

Vergeet ook niet enkele zaken zelf mee te nemen: pbm's ( persoonlijke beschermingsmiddelen ) tape, tekenmateriaal, handschoenen en een schort mogen niet ontbreken in je bagage. 

DUURZAAMHEID
Frans Masereel Centrum streeft naar een zo duurzaam mogelijke werking. Het Centrum probeert beetje bij beetje zijn impact op het milieu te verkleinen. Zo draait dit centrum sinds 2014 op honderd procent duurzame energie, introduceerden we biologisch afbreekbare producten in het atelier en beperken we onze transporten.

Dome
Ets atelier - An Denteneer_Frans Masereel Centrum
FMC zeefdruk
typografie atelier
4
FMC_2014_KVRANCKEN_1756
FMC_2014_KVRANCKEN_1743
ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen