Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed

AIR TIPS

AIR INFO

Wanneer je als kunstenaar op zoek gaat naar residentie mogelijkheden merk je al snel dat er een uitgebreid aanbod bestaat. Waarom kies je voor een bepaalde residentie? Welke residentie kies je? Hoe maak je een dossier of portfolio op? Hier vind je enkele links naar website die meer informatie verschaffen rond het fenomeen AIR.


ORGANISATIES, NETWERKEN EN INFOPUNTEN

Als kunstenaar sta je niet alleen. Tal van organisaties, infopunten en netwerken lichten kunstenaars in over zijn mogelijkheden.

On the move

Interarts

Trans Artists
Trans Artists is een infopunt over de verschillende mogelijkheden van AIR. Met zijn website, nieuwsbrief, onderzoek en workshops maakt de organisatie het wereldwijde labyrint van kunstresidenties gebruiksvriendelijk en toegankelijk.

Art4EU

Resartis

Creative Europe

Creative Europe is het 7-jarige subsidieprogramma (2014-2020) van de Europese Commissie ter bevordering en ondersteuning van de internationale samenwerking in de culturele, creatieve en audiovisuele sectoren.

Creative Europe bestaat uit 3 programmaonderdelen: een subprogramma Cultuur voor de culturele en creatieve sectoren, een subprogramma Media voor de audiovisuele sector en een cross-sectoraal luik.

Kunstenloket
Het Kunstenloket verschaft zakelijk en juridisch advies aan creatieven. Op hun website vind je de antwoorden op mogelijke vragen over het kunstenaarsstatuut, vergoedingen, inkomensbelasting, BTW, auteursrecht, soorten organisaties, marketing en promotie, financieel beheer, verzekering, buitenlandse opdrachtgevers, enz.
Wanneer je uiteindelijk hebt gevonden wat je zocht, dan kan je hen mailen of telefoneren. Je kan ook een afspraak maken met 1 van de medewerkers. Je krijgt dan een uur de tijd om je vragen te stellen. Je kan ook een afspraak maken in Antwerpen, Brussel, Gent of op Skype. Ze organiseren eveneens opleidingsessies.

BAM 
BAM is het Vlaams Instituut voor beeldende, audiovisuele en mediakunst. Het heeft een onafhankelijke structuur en is als bemiddelaar gepositioneerd tussen het culturele veld en het beleid. Het bouwde haar knowhow op vanuit de basis van beide. Het verschaft informatie en stimuleert verdere ontwikkeling, samenwerkingen en networking. Het doet dit zowel in het culturele veld als op de scheidingslijn tussen verschillende disciplines en houdt daarbij steeds de hand aan de pols van het beleid.
BAM is geen belangenvereniging en in tegenstelling tot de overheid verstrekt het geen subsidies. Het informeert en documenteert, onderzoekt en stimuleert. Het stelt haar knowhow ter beschikking aan personen en organisaties zodat ze professioneel kunnen werken. Daarenboven documenteert het de verschillende spelers en disciplines uit het culturele veld. Om deze informatie zo wijd mogelijk te verspreiden ontwikkelde het tenslotte op het internet diverse platformen en databanken.


MOGELIJKHEDEN TOT FINANCIERING

Ben je op zoek naar financiële steun voor je artistieke project of heb je nood aan een ondersteuning van je artistieke loopbaan?

Kunsten en Erfgoed

UNESCO
Dit is een internationaal fonds voor de promotie van cultuur en voorziet daarvoor beurzen voor kunstenaars die deelnemen aan een residentieprogramma.

Belgische ambassade
Wanneer je van plan bent om naar het buitenland te trekken, dan kan je bij de ambassade van het desbetreffende land om bijkomende financiële steun vragen. Ze  beschikken ook over interessante contacten en netwerken.

Mondriaan stichting
Goethe instituut
 

NUTTIGE LINKS

Enkele nuttige links omtrent kunstenaarschap en mobiliteit van kunstenaars in Europa.

Europa Direct
Europese Commissie
Onwikkelingsgerichte beurzen van de Vlaamse Overheid

 

atelier Frans Masereel Centrum
workshop
chess
blue roller
Augustdottir
ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen