Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed

AIR TIPS

AIR INFO

Wanneer je als kunstenaar op zoek gaat naar residentie mogelijkheden merk je al snel dat er een uitgebreid aanbod bestaat. Waarom kies je voor een bepaalde residentie? Welke residentie kies je? Hoe maak je een dossier of portfolio op? Hier vind je enkele links naar website die meer informatie verschaffen rond het fenomeen AIR.

On-Air website
On-Air handleiding


ORGANISATIES, NETWERKEN EN INFOPUNTEN

Als kunstenaar sta je niet alleen. Tal van organisaties, infopunten en netwerken lichten kunstenaars in over zijn mogelijkheden.

On the move
Interarts

Trans Artists
Trans Artists is een infopunt over de verschillende mogelijkheden van AIR. Met zijn website, nieuwsbrief, onderzoek en workshops maakt de organisatie het wereldwijde labyrint van kunstresidenties gebruiksvriendelijk en toegankelijk.

e.mobility
Resartis

CCP Vlaanderen 
Cultuur Contactpunt Vlaanderen is een infopunt van de Europese Commissie omtrent het Cultuurprogramma (2007-2013) dat culturele samenwerkingen financiert. Het behoort tot het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse overheid. Verschillende infopunten m.b.t. cultuur werden opgericht onder de lidstaten en in de meeste van de andere landen die deel uit maken van het programma. Ze zijn verantwoordelijk voor de promotie van het programma en het aanmoedigen van de deelname van zo veel mogelijk professionals uit het culturele veld. Ze garanderen de uitwisseling van informatie tussen de nationale culturele instellingen en onderhouden de contacten met de deelnemers van het Gemeenschapsprogramma. Het is tenslotte ook een link naar verschillende bronnen voor andere Gemeenschapsprogramma’s. 

Kunstenloket
Het Kunstenloket verschaft zakelijk en juridisch advies aan creatieven. Op hun website vind je de antwoorden op mogelijke vragen over het kunstenaarsstatuut, vergoedingen, inkomensbelasting, BTW, auteursrecht, soorten organisaties, marketing en promotie, financieel beheer, verzekering, buitenlandse opdrachtgevers, enz.
Wanneer je uiteindelijk hebt gevonden wat je zocht, dan kan je hen mailen of telefoneren. Je kan ook een afspraak maken met 1 van de medewerkers. Je krijgt dan een uur de tijd om je vragen te stellen. Je kan ook een afspraak maken in Antwerpen, Brussel, Gent of op Skype. Ze organiseren eveneens opleidingsessies.

BAM 
BAM is het Vlaams Instituut voor beeldende, audiovisuele en mediakunst. Het heeft een onafhankelijke structuur en is als bemiddelaar gepositioneerd tussen het culturele veld en het beleid. Het bouwde haar knowhow op vanuit de basis van beide. Het verschaft informatie en stimuleert verdere ontwikkeling, samenwerkingen en networking. Het doet dit zowel in het culturele veld als op de scheidingslijn tussen verschillende disciplines en houdt daarbij steeds de hand aan de pols van het beleid.
BAM is geen belangenvereniging en in tegenstelling tot de overheid verstrekt het geen subsidies. Het informeert en documenteert, onderzoekt en stimuleert. Het stelt haar knowhow ter beschikking aan personen en organisaties zodat ze professioneel kunnen werken. Daarenboven documenteert het de verschillende spelers en disciplines uit het culturele veld. Om deze informatie zo wijd mogelijk te verspreiden ontwikkelde het tenslotte op het internet diverse platformen en databanken.


MOGELIJKHEDEN TOT FINANCIERING

Ben je op zoek naar financiële steun voor je artistieke project of heb je nood aan een ondersteuning van je artistieke loopbaan?

Kunsten en Erfgoed

UNESCO
Dit is een internationaal fonds voor de promotie van cultuur en voorziet daarvoor beurzen voor kunstenaars die deelnemen aan een residentieprogramma.

Belgische ambassade
Wanneer je van plan bent om naar het buitenland te trekken, dan kan je bij de ambassade van het desbetreffende land om bijkomende financiële steun vragen. Ze  beschikken ook over interessante contacten en netwerken.

Mondriaan stichting
Goethe instituut
 

NUTTIGE LINKS

Enkele nuttige links omtrent kunstenaarschap en mobiliteit van kunstenaars in Europa.

Europa Direct
Europese Commissie
Onwikkelingsgerichte beurzen van de Vlaamse Overheid

 

atelier Frans Masereel Centrum
workshop
chess
blue roller
Augustdottir
ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen