Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed

Over

"Zelden ontgaat verbeelding haar eerste druk"

INTRO
RESIDENTIE & WERKPLAATS
PRINT MEDIA LABO
PLATFORM

PUBLICATIES & PRINTS
COLLECTIE
HISTORIEK


INTRO
Frans Masereel Centrum (1972) biedt een werkplaats en residentie aan kunstenaars, ontwerpers en critici die willen werken met diepdruk, hoogdruk, zeefdruk en lithografie, of die de positie van de grafiek in relatie tot andere beeldende kunsten willen onderzoeken. De nadruk ligt vooral op creatie en experiment in het atelier. Frans Masereel Centrum is een grafisch laboratorium waarin de mogelijkheden van grafische toepassingen onderzocht, verbreed, en geherformuleerd worden. Een platform voor het publiek, de kunstenaar en zijn werk.

RESIDENTIE & WERKPLAATS
Als kunstenaar kan je het hele jaar door in het centrum terecht. In februari en maart zijn de studenten en docenten van de Kunsthogescholen welkom voor een schoolresidentie. Twee keer per jaar selecteert een commissie een zeventigtal nationale en internationale kunstenaars en critici die vier tot acht weken in residentie komen in het centrum. 
De gebouwen liggen in de landelijke Antwerpse Kempen. De architect, Lou Jansen, ontwierp een open en bolvormig hoofdatelier, waarin je rustig kan werken. De ateliers zijn geopend van 8 tot 20 uur. Onze atelierbegeleiders Tom Dries en Ivan Durt staan voor je klaar met het nodige advies en ondersteuning.
Als resident beschik je over een eigen studio met keuken, badkamer, eet- en zithoek en twee slaapkamers. Per huisje is er ook een fiets voorzien. Je kan gerust een assistent meebrengen.
Voor meer informatie over de ateliers en je verblijf hier, kijk ook even bij Faciliteiten. Je vindt er ook de materiaallijst.
In april 2017 worden de nieuwe deadlines bekend gemaakt. Tot dan is je applicatie indienen niet mogelijk.

PRINT MEDIA LABO
Frans Masereel Centrum wil de grafische expertise die het door de jaren heen heeft opgebouwd voor iedereen beschikbaar maken. Op onze website introduceert PRINT LAB je op een eenvoudige manier in de basistechnieken van diepdruk, zeefdruk, hoogdruk en lithografie. Ook voor de meer ervaren graficus bevat PRINT LAB interessante info over experimenten, vernieuwende technieken etc. Wie zijn onderzoek graag wil delen is meer dan welkom om handouts of video's te delen op ons platform.

PLATFORM
Frans Masereel Centrum organiseert allerhande grafische projecten zoals o.a. tentoonstellingen, open portfoliomomenten, print gerelateerde demonstraties, rondleidingen, enz. Hiermee wil het nieuwe grafische toepassingen stimuleren en andere, aan print gerelateerde media bevorderen.
Het curatorproject is een bijzonder project. Met een open oproep schrijven we curatoren aan om een grafische tentoonstelling te maken. Om dit curatorproject te realiseren gaan we om de twee jaar een samenwerking aan met Z33. In 2012 - 2013 vond 'All the Knives (Any printed story on request)' plaats in Z33.
Om haar volledige werking te kunnen ontplooien gaat Frans Masereel Centrum  samenwerkingen aan met andere residentieplaatsen, kunstenhuizen, centra, werkplaatsen, postgraduaat opleidingen, enz. Vzw Zsenne, Lokaal 01 Antwerpen, WARP, FLACC, Jan van Eyckacademie en Z33 zijn vaste partners.

PUBLICATIES & PRINTS
Het Frans Masereel Centrum geeft eigen publicaties en edities uit.

COLLECTIE
Omdat sinds 1972 elke kunstenaar na een verblijf in het Frans Masereel Centrum een kunstwerk afstaat, is onze collectie uitgegroeid tot een belangrijk archief voor grafiek. Een collectie van meer dan 20.000 stuks vindt onderdak in het centrum.

HISTORIEK

FMC Hoofdgebouw voorkant
Atelier
MDC_FMC-JanKempenaers_033_L
Etsatelier
Mailander
RESIDENTIE
ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen