Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed

Faciliteiten

DE ATELIERS

Frans Masereel Centrum beschikt over een zestal ateliers die een onderdak hebben gekregen in het hoofdgebouw. Naast het diep-, hoog-, vlak- en zeefdrukatelier is er ook een typoatelier (met houten en loden zetwerk) en een digitaal atelier met naast de scanners en printers ter voorbereiding van de verschillende fotografische procedés ook een risograaf en laser cutter. Er is in het centrum ook een donkere kamer om de fotografische druktechnieken (zeefdruk en fotogravure) te realiseren. Alle ateliers beschikken over de nodige ventilatie.
Het atelier is uitgerust met alle nutsvoorzieningen en materialen om je werkperiode zo efficiënt en professioneel mogelijk te ondersteunen. De werking van Frans Masereel Centrum is erop gericht om de residenten zo zelfstandig mogelijk in het atelier te laten werken. Uiteraard is er een atelierverantwoordelijke, een meesterdrukker die indien nodig de verschillende procedés met je kan doornemen en advies kan verstrekken. Sommige machines, zoals de offset proefpers, de hydraulische litho handpers, de pneumatische parallel zeefdrukpers, de elektrische snijmachine en de machines in het digitaal atelier hebben zeker een introductie nodig. De handleidingen van de persen en korte sheets over de verschillende drukprocedés zijn verzameld in handige mappen die in de ateliers te vinden zijn. De informatie is in het Engels

DE HUISJES
Bij residentie krijg je één van de negen huisjes toegewezen waar je gedurende de volledige residentieperiode gebruik van kan maken. Je huisje is voorzien van een volledig ingerichte keuken, een badkamer, een zithoek, een werktafel en twee slaapkamers. De slaapkamers zijn elk voorzien van twee bedden, wat de mogelijkheid biedt om je partner, gezinsleden, assistenten of vrienden te laten logeren.
Verder is elk huisje voorzien van draadloos internet en een klokradio. De keuken is uitgerust met een microgolfoven, elektrisch fornuis, ijskast, koffiezet, enz.
Voor 5€ per persoon kan je een lakenpakket huren met lakens en handdoeken.
Het gemeenschappelijke waslokaal is voorzien van een wasmachine en wasproducten. De sleutel kan je bekomen bij de concierge.
Huisdieren zijn niet toegelaten.

DE TENTOONSTELLINGSRUIMTE

Voor afmetingen en foto's, neem contact op met Karen Delfosse.

 

algemeen overzicht atelier
Ets atelier - An Denteneer_Frans Masereel Centrum
FMC zeefdruk
typografie atelier
4
FMC_2014_KVRANCKEN_1756
FMC_2014_KVRANCKEN_1743
ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen