Frans Masereel Centre is a place where national and international artists, researchers and graphic designers reside, meet and experiment.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residents

Sophie Clague

Sophie Clague (Australia, °1988) is a sculpture and installation artist based in Sydney. She is currently undertaking an MFA at The Sydney College of The Arts. Her work deals with concepts of liminality, pattern recognition and the pathways to cognition that happen when we are confronted with works of abstraction. Her sculptures exist on the border between abstraction and figuration and provoke empathetic and instinctual rather than rational responses from the audience.

“For my project at the Frans Masereel Centrum, I wanted to explore similar ideas to what I do in my sculptures but in a different medium. The artworks that I made here are originally based on a schematic diagram for an industrial machine, and the original idea was that the symmetrical images I created would act like Illuminations for a manuscript, but one that wasn’t written in a language that could be understood. As the project progressed however, I became interested in the possibilities of colour, and experimented with layering and changing the colours, which resulted in a completely different image than what I had imagined in my mind. I let my more instinctive self take over at some point and was quite surprised with some of the results. The titles are a reflection of automatic associations I had when I was confronted with the finished image.”

*This project was generously supported by the Dyason Bequest, from the Art Gallery of New South Wales, Australia.

General Residency
03.04.2017 - 28.04.2017

 

There_Was_A_Brown_Pony_and_a_Black_Pony

The_Visitors_powdercoated steel sculptures_ 2016_2016018

I_Wish_I_Had_Been_Older_in_the_90's

Hydra and Styx_steel and paint_each 85cm high

I_Used_To_Know_The_Names_of_All_The_Dinosaurs

My_Pretty_Little_Fascist_Slkscreen_Print

I_Know_I_Should_Hate_You_detail shot_silkcreen print

Chalk_Sulfur_steel and enamel paint_total_height_180cm

A_Spider_Built_a_Web_in_my_Coffee_Cup_2017_Silkscreen_print

Current residents

Upcoming residents

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen